21. 8. 2012

Divočina-recept

500 g bravčového mäsa zo stehna, 40 g údenej slaniny, soľ, mleté čierne korenie, 6 zrniek nového korenia, 5 bobúľ borievok, 50 g masti, väčšiu cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, koreňovú zeleninu (1 stredný petržlen, 2 väčšie mrkvy, kúsok zeleru a menšiu ružičku karfiolu - nemusí byť), bobkový list, 2 dl bieleho vína, 20 g hladkej múky, kyslú smotanu, šľahačkovú smotanu, 2 ČL citrónovej šťavy, 3 PL mrazených čučoriedok alebo brusnicového kompótu

Mäso odblaníme, umyjeme, prešpikujeme plátkami slaniny. Osolíme, okoreníme, potrieme zmesou roztlačeného nového korenia, roztlačených bobúľ borievky, bobkového listu a trošku citrónovej kôry. Prudko opečieme na masti zo všetkých strán. Potom pridáme posekanú koreňovú zeleninu, posekanú cibuľu a na kolieska pokrájaný cesnak, ktoré sme predtým opiekli na troche masti. Podlejeme vodou alebo mäsovým vývarom. Pridáme víno a prikryté pečieme v rúre, kým mäso nezmäkne. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a pokrájame na plátky. Šťavu z mäsa zaprášime múkou, zalejeme smotanami a povaríme, potom ju rozmixujeme alebo prepasírujeme, ochutíme citrónovou šťavou, cukrom, pridáme čučoriedky alebo brusnicový kompót a vložíme pokrájané mäso. Podávame s knedľou alebo zapekanými zemiakmi.

Žiadne komentáre: