31. 7. 2016

Zemiaky s praženicou

300 g zemiakov., 20 g údenej prerastenej slaniny., 1 cibuľa., 2 vajcia., 1 lyžica egalizovaného mlieka., 50 g chutnej šunky., 2 rajčiaky., mleté čierne korenie., pažítka alebo zelená petržlenová vňať., mletá sladká červená paprika., soľ

Zemiaky umyjeme a varíme v šupke 30 minút. Opláchneme studenou vodou a ošúpeme. Pokrájame na plátky. Slaninu pokrájame na drobné kocky a na horúcej hlbšej panvici popražíme, na vytopenom tuku speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, popražíme, pridáme zemiaky, ktoré tiež opražíme do svetlohneda, posolíme a pridáme šunku nakrájanú na drobné kocky. Rajčiaky vložíme na chvíľu do horúcej vody, stiahneme z nich šupku, rozrežeme na osminky, pridáme k vajíčkam rozmiešaným s mliekom, posolíme, okoreníme, jemne zamiešame a necháme čiastočne stuhnúť. Posypeme podľa chuti mletým čiernym korením, mletou sladkou červenou paprikou, pokrájanou pažítkou alebo zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno. Namiesto šunky môžeme pridať pokrájanú jemnú parížsku salámu, prípadne pokrájané zvyšky mäsa, pokrájanú nakladanú uhorku v zime, keď nemáme čerstvé rajčiaky. Podávame horúce s hlávkovým šalátom. Je to jedlo vhodné na rýchlu večeru.
(2 porcie / 1 porcia 1637 - 391 kcal., B - 17,0 g., T - 21,1 g., S - 32,4 g)

Žiadne komentáre: