31. 7. 2016

Ruská plnená kapusta (golubcy)

500 g kapusty., 30 g hladkej múky., 20 g masla., 3 lyžice rajčiakového pretlaku., 1 dl smotany., vývar z mäsa alebo z kostí., soľ
Plnka: 200 g hovädzieho mäsa. 100 g bravčového mäsa., 30 g masti., 20 g cibule., 50 g ryže., mleté čierne korenie., 1/2 dl vývaru z mäsa alebo z kostí alebo vody., soľ

Z hlávky kapusty vyrežeme hlúb a v posolenej vode ju uvaríme nie celkom do mäkka. Necháme vychladnúť a rozoberieme na listy. Do stredu každého listu vložíme plnku, okraje zahneme a stočíme tak, aby plnka bola úplne obalená. Takto naplnené zvitky obalíme v múke, poukladáme vedľa seba na pekáč, pokvapkáme roztopeným maslom a vývarom a dusíme prikryté do mäkka. Rajčiakový pretlak rozmiešame so smotanou, v ktorej sme predtým rozhabarkovali trochu hladkej múky, a dobre povaríme. Potom závitky ním zalejeme. Závitky môžeme pripraviť aj bez smotany, vtedy pridáme viac rajčiakového pretlaku.
Plnka: Uvarené hovädzie a bravčové mäso pomelieme, pridáme vývar lebo vodu, posolíme, pridáme postrúhanú cibuľu, udusenú ryžu a mleté čierne korenie. Všetko dobre premiešame a plníme kapustné listy.
(2 porcie / 1 porcia 1993 kJ - 476 kcal., B - 25,0 g., T - 28,5 g., S - 30,0 g)

Žiadne komentáre: