28. 7. 2016

Košíčkové variácie

na košíčky: lístkové cesto, 2 žĺtky, škoricový cukor
na ovocné košíčky: banán, grep, pomaranč, kivi, jahody v konzerve ,šťavu z citróna ,mätové lístky na ozdobenie, sladkú smotanu, PL práškového cukru, ½ čokolády, trochu mlieka alebo sladkej smotany
na mäsovo–zeleninové košíčky: ½ kg mletého mäsa, 2 PL olivového oleja ,3 stredne veľké mrkvy ,2 petržleny ,väčší pór ,stredne veľkú cibuľu, 20 dkg syra na strúhanie, soľ, mleté čierne korenie, majorán ,bazalku .tymian, čili, paradajkový pretlak

Rozohrejeme rúru na 180°C a pripravíme si 8 pohárikov alebo ohňovzdorných misiek, ktoré zvonka namastíme a pomúčime. Vyvaľkáme cesto na asi hrúbku 2 až 3 milimetre, potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme škoricovým cukrom. Hmotu pevne zrolujeme a nakrájame na 3 cm valčeky. Tie stlačíme a rozvaľkáme na veľkosť, aby sa s nimi prekryl pohárik alebo miska. Poukladáme na rošt alebo na plech do rúry a pečieme asi 10 minút do zlatista.
Ovocná variácia: Ovocie očistíme, nakrájame a poukladáme do už upečených a vychladnutých košíčkov. Navrch dáme vyšľahanú šľahačku a nad parou roztopenú čokoládu s mliekom. Dozdobíme mätovým lístočkom.
Mäsovo–zeleninová variácia: Na drobno nakrájanú cibuľu usmažíme na oleji. Pridáme mleté mäso a nakrájanú zeleninu okrem póru. Ochutíme soľou a koreninami. Keď nám zmes trochu zhnedne, pridáme pretlak rozmiešaný s trochou vody a dusíme 20 min. Pridáme pór nakrájaný na kolieska a dusíme ešte asi 3 – 4 minútky. Ešte za horúca plníme do košíčkov a posypeme syrom.

Žiadne komentáre: