400 g zeleniny (mrkva., zelená fazuľka., karfiol., baklažán., pór., cibuľa)., 2 lyžice rastlinného tuku1 kopcovitá lyžica hladkej múky., 1 dl egalizovaného mlieka., 1 dl vývaru o zeleniny., mleté čierne korenie., muškátový orech., 50 g tvrdého syra, soľ
Všetky druhy zeleniny uvaríme v posolenej vode. Karfiol varíme samostatne - uvarí sa rýchlejšie ako ostatné druhy a ony nepreberú jeho chuť a vôňu. Uvarenú zeleninu vyberieme a vývar si odložíme na prípravu omáčky. Zeleninu vložíme do plochej ohňovzdornej nádoby vymastenej tukom. V malej panvici ohrejeme tuk, pridáme múku a pri nízkej teplote za stáleho miešania popražíme do zlatohneda. Zalejeme mliekom a vývarom, povaríme 6 - 8 minút a okoreníme. Omáčku zalejeme zeleninou a navrch nastrúhame syr. Drobné kúsky rastlinného tuku rozložíme na povrchu, tak sa vytvorí pekná hnedá kôra. Zapekáme vo vyhriatej rúre 15 - 20 minút podľa druhu zeleniny. Podávame teplé. Môžeme kombinovať s pridaním pokrájaného nárez, šunky, a podobne.
(2 porcie / 1 porcia 917 kJ - 219 kcal., B - 12,7 g., T - 9,6 g., S - 20,6 g)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára