2. 10. 2016

Zapekané lasagne

250 g mletého hovädzieho mäsa, 100 ml červeného vína, 1 konzerva olúpaných paradajok, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 4 lyžice olivového oleja, 2 lyžice múky, zväzok oregana, 1 rozdrobený bobkový list, mleté čierne korenie, soľ.
Bešamelová omáčka: 4 lyžice nastrúhaného parmezánu, 500 ml mlieka, 50 g masla (alebo tuku), 50 g múky, na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška.Ďalej: 400 g rezancového cesta (alebo plátky Lasagne – hotový výrobok), 200 g syra mozarella, tuk na vymastenie formy, 1 zväzok pažítky.
Olej rozpálime na panvici, pridáme mleté mäso a opečieme. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak rozotretý so soľou a opražíme do sklovita. Primiešame paradajkový pretlak, zaprášime múkou a prilejeme červené víno. Pridáme paradajky a uvaríme hustú omáčku. Ochutíme oreganom, rozdrobeným bobkovým listom, mletým čiernym korením a osolíme.Na bešamelovú omáčku roztopíme v hrnci maslo alebo tuk a primiešame múku. Zalejeme mliekom a uvaríme hladkú omáčku. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, nastrúhaným muškátovým orieškom a ochutíme nastrúhaným syrom.
Plátky Lasagne sparíme v osolenej vode 5 minút a vyberieme. Do vymastenej nákypovej formy vrstvovito ukladáme pláty cesta, mäsovú zmes a bešamelovú omáčku. Navrch dáme plátky mozarelly, dáme do rúry predhriatej na 200 C a pečieme asi 15 minút.Podávame posypané nakrájanou pažítkou.

Žiadne komentáre: