1. 10. 2016

Špargľa

Už v starom Egypte bola špargľa najslávnejšou zeleninou. Pokrmy zo špargle obetovali bohom i zomrelým kráľom a tak ich sprevádzala až do hlbín pyramíd. Aj rímski cisári a starí Gréci uprednostňovali špargľové jedlá. Grécke nevesty sa ňou ozdobovali pri svadobnou obrade. V Európe špargľu poznali menej a skôr ako sa tu z nej stala pochúťka na jedálenskom stole, používala sa ako liečivá rastlina.
Čo obsahuje? Predovšetkým vodu (až 95%), takže sa nemusíme báť, že z nej priberieme. Veď 500 g ošúpanej špargle obsahuje iba 210 joulov. Ďalej vitamíny a minerálne látky, triesloviny, draslík, rutín, saponíny a soli fluoru. V hlavičkách sa napríklad nachádza asparagín, ktorý organizmus odvodňuje a zbavuje odpadových látok. O špargli sa hovorí, že zoštíhľuje…
Ako sa pripravuje? Najskôr ju krátko umyjeme pod tečúcou vodou a potom dôkladne ošúpeme, pričom vykrojíme aj drevnaté výhonky, a to veľkoryso.  Samozrejme “odpad” nevyhodíme, ale pripravíme z neho chutnú polievku. Stonky špargle pred varením odporúčame zviazať do viazaničky. Tým sa neporušia citlivé hlavičky a ľahšie sa vyberajú z vody. Hrubšie stonky varíme do 30 minút, tenšie 10 – 15 minút. Dlhšie varenie je zbytočné, špargľa sa vyluhuje a má aj “mľandravý” vzhľad. Veľmi chutná je špargľa dusená v rúre alebo vo vlastnej šťave dusená vo väčšom množstve rozpusteného masla. Tým sa nestratí ani kvapka špargľovej šťavy a získa sa veľmi chutná omáčka. Pred podávaním varenú špargľu necháme dobre odkvapkať.
Ako uskladniť špargľu? Surovú na niekoľko dní uskladníme v chladničke tak, že ju zabalíme do mokrej handričky. Dlhšie sa dá uchovať v mrazničke – nebielená najviac však 6 mesiacov. Ošúpaná, umytá a zabalená do fólie kratšie.

Zásady prípravy špargle: Špargľu šúpeme najlepšie špeciálnym ostrým špargľovým nožom a veľmi starostlivo. Čím sú šupky hrubšie, tým sú lepšie. Pri bielej špargli začneme šúpať 2 cm za hlavičkou, zelenú špargľu od polovice smerom ku koncu. Chytíme je tak aby sa hlavička opierala o prsty. Tak sa neodlomí. Šupeme  vždy zhora, od hlavičky dolu. Keď na konci pocitíme “odpor”, spodok špargle zrežeme. Drevený koniec vždy odstránime. Špargľové hlavičky sú jemnou a chutnou prílohou k mäsovým minútkam. Veľmi mladé špargle nešúpeme, stačí ich len umyť. Varíme ju v množstve osolenej vody s troškou cukru a kúskom masla. Pri varení musí byť nádoba dobre prikrytá. Bielu špargľu varíme 25 minút a zelenú 15 minút. môžeme ju pripraviť aj v rúre na vymastenom alobale.

Žiadne komentáre: