Už
v starom Egypte bola špargľa najslávnejšou zeleninou. Pokrmy zo
špargle obetovali bohom i zomrelým kráľom a tak ich sprevádzala
až do hlbín pyramíd. Aj rímski cisári a starí Gréci
uprednostňovali špargľové jedlá. Grécke nevesty sa ňou
ozdobovali pri svadobnou obrade. V Európe špargľu poznali menej a
skôr ako sa tu z nej stala pochúťka na jedálenskom stole,
používala sa ako liečivá rastlina.
Čo
obsahuje? Predovšetkým vodu (až 95%), takže sa nemusíme báť,
že z nej priberieme. Veď 500 g ošúpanej špargle obsahuje iba 210
joulov. Ďalej vitamíny a minerálne látky, triesloviny, draslík,
rutín, saponíny a soli fluoru. V hlavičkách sa napríklad
nachádza asparagín, ktorý organizmus odvodňuje a zbavuje
odpadových látok. O špargli sa hovorí, že zoštíhľuje…
Ako
sa pripravuje? Najskôr ju krátko umyjeme pod tečúcou vodou a
potom dôkladne ošúpeme, pričom vykrojíme aj drevnaté výhonky,
a to veľkoryso. Samozrejme “odpad” nevyhodíme, ale
pripravíme z neho chutnú polievku. Stonky špargle pred varením
odporúčame zviazať do viazaničky. Tým sa neporušia citlivé
hlavičky a ľahšie sa vyberajú z vody. Hrubšie stonky varíme do
30 minút, tenšie 10 – 15 minút. Dlhšie varenie je zbytočné,
špargľa sa vyluhuje a má aj “mľandravý” vzhľad. Veľmi
chutná je špargľa dusená v rúre alebo vo vlastnej šťave dusená
vo väčšom množstve rozpusteného masla. Tým sa nestratí ani
kvapka špargľovej šťavy a získa sa veľmi chutná omáčka. Pred
podávaním varenú špargľu necháme dobre odkvapkať.
Ako
uskladniť špargľu? Surovú na niekoľko dní uskladníme v
chladničke tak, že ju zabalíme do mokrej handričky. Dlhšie sa dá
uchovať v mrazničke – nebielená najviac však 6 mesiacov.
Ošúpaná, umytá a zabalená do fólie kratšie.
Zásady
prípravy špargle: Špargľu šúpeme najlepšie špeciálnym ostrým
špargľovým nožom a veľmi starostlivo. Čím sú šupky hrubšie,
tým sú lepšie. Pri bielej špargli začneme šúpať 2 cm za
hlavičkou, zelenú špargľu od polovice smerom ku koncu. Chytíme
je tak aby sa hlavička opierala o prsty. Tak sa neodlomí. Šupeme
vždy zhora, od hlavičky dolu. Keď na konci pocitíme “odpor”,
spodok špargle zrežeme. Drevený koniec vždy odstránime.
Špargľové hlavičky sú jemnou a chutnou prílohou k mäsovým
minútkam. Veľmi mladé špargle nešúpeme, stačí ich len umyť.
Varíme ju v množstve osolenej vody s troškou cukru a kúskom
masla. Pri varení musí byť nádoba dobre prikrytá. Bielu špargľu
varíme 25 minút a zelenú 15 minút. môžeme ju pripraviť aj v
rúre na vymastenom alobale.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára