1. 10. 2016

Artičoky

Je to veľmi dekoratívna rastlina mohutného vzrastu s modrofialovými kvetmi podobajúcimi sa na bodliak. Mladé nerozvinuté púčiky so stopkami sú vynikajúcou zeleninou, prichádzajúcou v južných krajinách na trh v auguste a v septembri. Je to najjemnejšia, lahodne šťavnatá, ľahko stráviteľná zelenina, poskytujúca labužníkom skutočný pôžitok. V talianskej a španielskej kuchyni napr. existujú stovky receptov na prípravu artičok. Vo Francúzsku sa artičoky jedia aj v surovom stave. U nás sa konzumujú varené alebo dusené, plnené mäsitou plnkou alebo bez nej. Okrem artičokových hlávok sa pripravujú aj silné listové stopky na spôsob špargle. Veľmi mladé listy sa môžu pripraviť na spôsob špenátu.
Odkiaľ artičoky prišli? – Ich história siaha až do čias pyramíd. Boli obľúbeným jedlom v Egypte, ale aj v starom Grécku a Ríme, kde sa podávali s pikantnými omáčkami. Dokonca o jedle z artičok sa verilo, že pôsobí ako afrodiziakum. V 16. storočí sa objavili aj na kráľovskej tabuli v Anglicku, Francúzsku a neskôr v Holandsku. Začiatkom 19. storočia známa česká kráľovna “kucháriek” – M.D. Rettigová – odporúčala tri recepty na úpravu artičok; plnené teľacím mäsom, dusené na masle a so žĺtkovou omáčkou a vínom. 

Žiadne komentáre: