Je
to veľmi dekoratívna rastlina mohutného vzrastu s modrofialovými
kvetmi podobajúcimi sa na bodliak. Mladé nerozvinuté púčiky so
stopkami sú vynikajúcou zeleninou, prichádzajúcou v južných
krajinách na trh v auguste a v septembri. Je to najjemnejšia,
lahodne šťavnatá, ľahko stráviteľná zelenina, poskytujúca
labužníkom skutočný pôžitok. V talianskej a španielskej
kuchyni napr. existujú stovky receptov na prípravu artičok. Vo
Francúzsku sa artičoky jedia aj v surovom stave. U nás sa
konzumujú varené alebo dusené, plnené mäsitou plnkou alebo bez
nej. Okrem artičokových hlávok sa pripravujú aj silné listové
stopky na spôsob špargle. Veľmi mladé listy sa môžu pripraviť
na spôsob špenátu.
Odkiaľ
artičoky prišli? – Ich história siaha až do čias pyramíd.
Boli obľúbeným jedlom v Egypte, ale aj v starom Grécku a Ríme,
kde sa podávali s pikantnými omáčkami. Dokonca o jedle z artičok
sa verilo, že pôsobí ako afrodiziakum. V 16. storočí sa objavili
aj na kráľovskej tabuli v Anglicku, Francúzsku a neskôr v
Holandsku. Začiatkom 19. storočia známa česká kráľovna
“kucháriek” – M.D. Rettigová – odporúčala tri recepty na
úpravu artičok; plnené teľacím mäsom, dusené na masle a so
žĺtkovou omáčkou a vínom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára