500 g polohrubá múka, vajce, 2 polievkové lyžice cukor, trochu soli, 20 g droždie, 3 - 4 dcl sladké mlieko a 80 g tuk
maková plnka: 5 - 6 dcl sladkého mlieka, 400 g mak
Do navaženej múky rozbijeme vajíčko, pridáme cukor, trochu soli a tuk. Potom vo vlažnom mlieku rozmočíme droždie, cukor a hrsť múky a toto všetko následne vlejeme do pripraveného cesta. Spracovanú hmotu necháme vykysnúť.Potom dáme cesto na lopár a formujeme z neho šúľance - bobaľky - podľa dĺžky plechu, na ktorom ich budeme piecť v rúre. Plech vymastíme, naložíme naň šúľance (ktoré u nás na Zemplíne nazývame bobaľky), ktoré nožom narežeme na potrebnú veľkosť. V rúre pečieme okolo 20 minút.
Medzitým si v mise pripravíme 5 - 6 dcl sladkého mlieka (kto chce, môže dať aj viac), do ktorého pridáme okolo 400 g zomletého maku. Šťavu do bobaliek (opekancov) podľa chuti osladíme medom alebo cukrom. Všetko potom dobre premiešame a následne pripravenou mliečno-makovou zmesou zalejeme bobaľky. Bobaľky s makom porcujeme do pripravených tanierov.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára