5 žĺtkov – vajcia musia byť overene čerstvé, 300 g práškového cukru, 625 ml ( 5/8 l ) mlieka, vanilkový cukor, ¼ l liehu (najlepšie čistý, ale môže byť aj vodka), troška rumu
Žĺtky s cukrom miešame do penista, podľa pôvodného receptu cca 1 hodinu (čím dlhšie ich miešame, tým je koňak lepší). Je lepšie ručné miešanie – ak sa to robí elektrickým prístrojom, vo výslednom produkte vznikne navrchu veľa peny, ktorá sa potom zrazí. Mlieko varíme 10 minút, potom pridáme vanilkový cukor. Do vychladnutého mlieka vmiešame vyšľahanú zmes a alkohol – všetko ručne. Skladujeme v dobre uzatvorenej fľaši a necháme odstáť. Pred podávaním vždy fľašu pretrasieme. Koňak je vynikajúci a hustý. Podávame ho v širokých pohároch posypaný hoblinkami čokolády.Vajecny konak od mamy
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára