29. 10. 2012

Alsaský šugrut

1 kg kyslej kapusty,2 väčšie cibule,½ až 1½ kg zemiaky – podľa potreby,300 g anglickej slaniny, klobása,údené mäso, párky,asi ½ l bieleho vína,5 klinčekov,5 guliek koriandru,3 guľky nového korenie,3 guľky celého čierneho korenia,2 lístky bobkového listu,2 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky

Toto jedlo je potrebné variť v nerezovom hrnci so hrubo vrstveným dnom alebo hrubom hliníkovom hrnci s nepriľnavou vrstvou. Pôvodne toto jedlo Alsasanky varili v liatinovom hrnci na platni, kde je teplo rovnomernejšie rozložené.Z anglickej slaniny nakrájame plátky a nimi pokryjeme dno hrnca. Cibuľu nakrájame na pol kolieska a zmiešame ju s kyslou kapustou alebo ju vložíme do hrnca po vrstvách. Rovnomerne ju rozložíme po dno hrnca. Posypeme koreníma na ňu naukladáme olúpané zemiaky, zvyšnú slaninou a údeniny. Údeniny môžeme do kapusty trochu zahrabať. Párky vkladáme asi 15 minút pred koncom varenia. Zalejeme vínom, priklopíme pokrievkou a dáme variť.Varíme celkom 1 hodinu. Je potrebné dávať pozor, aby kapusta bola stále podliata. Ďalej podlievame vínom alebo vodou. Potom pokrievku zložíme a prebytočnú tekutinu vydusíme – ale pozor nepripáliť. Pri kvalitnej kyslej kapuste nie je potrebné soliť ani sladiť. Pokiaľ sa vám predsa len zdá, že je to nutné, tak opatrne.Podávame na predhriatych tanieroch, na ktoré úhľadne rozdelíme kapustu, zemiaky a údeninu. alsasky sugrut

Žiadne komentáre: