29. 10. 2012

Česká kapusta

600 g kyslej kapusty,cibuľa,2 až 3 PL kryštálového cukru, soľ ,bobkový list,celé čierne korenie,celé nové korenie, rasca, borievky – jalovec,jablko,100 ml kvalitného bieleho vína,1 až 2 PL polohrubej múky, olej,voda,ocot

Kyslú kapustu prekrajujeme, jablko nastrúhame a cibuľu nakrájame na jemno. Kapustu nepreplachujeme. V hrnci na oleji do hneda skaramelizujeme cukor – pozor, aby sme ho nespálili a na ňom orestujeme cibuľu. Pridáme soľ, koreniny, nakrájanú kapustu, kapustovú šťavu a dusíme pod pokrievkou. Občas zamiešame a ak treba, podlejem trochou vody.Keď je kapusta polomäkká, pridáme nastrúhané jablko a podlejeme vínom. Keď sa víno odparí, zasypeme múkou a dodusíme. Kapusta nemá byť rozvarená – len trošičku chrumkavá a šťavy nemá byť veľa.Ak treba, ešte dochutím octom a cukrom. Výsledná chuť má byť príjemne sladko – kyslo vyvážená.

Žiadne komentáre: