3. 10. 2016

Zeler konzervovaný

zeler, ¾ l vody, ¼ l octu, 30 g soli, 100 g kryštaľového cukru, celé čierne korenie, bobkový list, 100 g cibuľky, ½ dl oleja
Pekný, biely zeler odrežeme od vňate, dobre umyjeme a olúpeme. Potom znovu umyjeme, ozdobným nožom pokrájame na plátky a rýchlo sparíme vo vriacej, slabo okyslenej vode. Ocedený zeler schladíme v studenej vode, uložíme do pripravených pohárov a prekladáme očistenou a na kolieska pokrájanou cibuľkou. Vodu, cukor, ocot, soľ, celé čierne korenie a bobkový list dáme zovrieť. K polovychladnutému roztoku pridáme olej, nalejeme na zeler a poháre dobre uzavrieme. Poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 35 minút a o 2 dni sterilizáciu opakujeme. Z hrnca vyberieme a vychladnuté odložíme.

Žiadne komentáre: