25. 6. 2009

Pečeňová paštéta v aspiku

Suroviny: 1 husacia pečeň (asi 28—32 dag), 1 žemľa, 1/2 dl bieleho vína, 5 dag údenej slaniny, 2 dag cibule, 1 vajce, mlieko, voda, soľ, čierne korenie, muškátový orech 

Postup: Pečeň namočíme do mlieka aspoň na pol dňa. Potom ju pretrieme cez sito aj so žemľou, ktorú sme namočili v mlieku a vytlačili. Pridáme postrúhanú cibuľu, tlčené čierne korenie, soľ, postrúhaný muškátový orech, víno, celé vajce a údenú slaninu pokrájanú na kocky. Všetko dobre premiešame a dáme do vymastenej a strúhankou vysypanej pudingovej formy. Formu vložíme do väčšej nádoby s vodou, prikryjeme ju a varíme asi tri štvrte hodiny. Uvarenú paštétu necháme vo forme vychladnúť. Uvarený precedený priezračný aspik nalejeme do väčšej pudingovej formy asi na hrúbku dvoch prstov a necháme na ľade stuhnúť. Potom na vrstvu stuhnutého aspiku vyklopíme uvarenú paštétu (pozor, aby sa nerozpadla) a formu dolejeme vlažným aspikom a necháme znova stuhnúť. Pred podávaním okolo formy obvinieme utierku, ktorú sme namočili v horúcej vode a vyžmýkali, a obsah formy vyklopíme na misu. Paštétu ozdobíme pokrájaným citrónom, hlávkovým šalátom, reďkovkou a zeleným petržlenom.



Žiadne komentáre: