26. 6. 2009

Mrkvová polievka s kalerábom

Suroviny: 1 cibuľa, 30 g masti, 150 g mrkvy, 100 g kalerábu, 20 g hladkej múky, mäsový vývar, soľ, 20 g krúpok, 1 dl smotany, 1 žĺtok, kôpor alebo zelená petržlenová vňať 

Postup: Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme na masti, pridáme očistenú mrkvu a kaleráb, postrúhané na hrubom strúhadle, opražíme, poprášime múkou a znova opražíme. Zalejeme mäsovým vývarom, osolíme, pridáme krúpky a uvaríme do mäkka. Nakoniec zjemníme smotanou, v ktorej sme rozmiešali žĺtok. Podávame s posekaným kôprom alebo zelenou petržlenovou vňaťou. Namiesto krúpok môžeme použiť ryžu alebo zemiaky. Podľa chuti môžeme do polievky pridať aj lyžičku cukru a trocha octu, alebo ju ochutiť postrúhaným muškátovým orieškom.

Žiadne komentáre: