8. 11. 2012

Špecle s kyslou kapustou

na špecle – podľa základného receptu: 400 g hladkej múky,4 vajíčka,1 ĆL soli,12 PL vlažnej vody,50 g klasického masla,- alebo 400 g kúpených špeclí,300 g údeného mäsa,150 g anglickej slaniny,2 cibule,300 g kyslej kapusty,soľ,mleté čierne korenie,olej na vymastenie zapekacej misky

Podľa základného receptu si pripravíme špecle nasledovne: Múku preosejeme do misy, vajíčka si rozmiešame v inej miske, vlejeme do múky,pridáme soľ. Vodu pridávame po častiach a vypracujeme cesto do hladka -miesime tak dlho, až sa robia bubliny. Potom do vriacej a osolenej vody “hádžeme” nožíkom z dosky malé halušky – alebo kto je zvyknutý – cez sitko na halušky. Až vyplávajú na povrch, necháme ešte raz vzkypieť, scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Maslo rozpustíme na miernom ohni, necháme veľmi mierne zhnednúť a špecle premastíme. Ako príloha – miešaný alebo pórový šalát.Údené mäso uvaríme vo vode a necháme vychladnúť. Jednu očistenú cibuľu nadrobno nakrájame a opražíme dozlatista. Anglickú slaninu nakrájame na malé kocky a spolu s jednou nadrobno nakrájanou cibuľou ju v hrnci opražíme. Pridáme nakrájanú kyslú kapustu a krátko podusíme. Dochutíme korením. Pridáme na kocky nakrájané uvarené údené mäso a dobre premiešame. Potom ku kapuste so slaninkou primiešame uvarené špecle. Misu na zapekanie zľahka vymastíme olejom a naplníme ju špecľovo– kapustovou zmesou. Takto naplnenú vložíme asi na 15 až 20 minút do rúry vyhriatej na 180 °C a jej obsah zapečieme.

Žiadne komentáre: