12. 11. 2012

Medový veniec s orechami

cesto: ¼ šálky vlažnej vody, ¼ šálky cukru, sušené droždie /všetko zmiešame a necháme 5 min. postáť/ 4 ,5 šálky hladkej múky, 2/3 šálky vlažného mlieka, 1/3 šálky rozpusteného masla, 2 vajcia /múka a vajcia by mali mať rovnakú izbovú teplotu/ Cesto miesime cca 10 min., potrieme ho maslom prípadne olejom a necháme na teplom mieste asi 1 hodinu vykysnúť.
plnka: 1,5 šálky mletých orechov /polovica mletých a polovica sekaných / 1 čl škorice, ¼ čl mleté klinčeky, 2/3 šálky hnedého cukru, 1/3 šálky mäkké maslo, ¼ šálky múky, ½ šálky medu - polovicu z neho necháme na potretie hotového venčeka. Všetky ingrediencie zmiešame. /mierka-2,5 dcl šalka/
Cesto si vyvaľkáme na veľkosť 60 x 25 cm, potrieme ho pripravenou plnkou a zrolujeme. Rolku si v polovici prerežeme cca 2 cm od kraja a spletáme vždy plnkou hore. Urobíme venček, ktorý dáme do papierom vystlanej formy s priemerom 27 cm, prikryjeme a necháme odpočívať 40 min. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C cca 25-30 min.

Žiadne komentáre: