2. 11. 2012

Guláš z Turca

500 g bravčový bôčik alebo plece,cibuľa,1 ČL mletej sladkej papriky,trochu rasce,500 g kyslej kapusty,1 až 3 zemiaky,200 ml smotany,múka

Na tento guláš je najvhodnejší bravčový bôčik alebo bravčové plece. Mäso z bravčového stehna je chudé, preto k nemu odporúčame pridať bôčik v pomere 2:1.Mäso nakrájané na kocky na masti prudko opečieme a vyberieme.Do masti vložíme speniť nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridámetrochu rasce a 1 ČL mletej sladkej červenej papriky. Mäso vložíme naspäť, podlejeme a dusíme do polomäkka.Potom pridáme kyslú kapustu alebo aj zemiaky nakrájané na malé kocky a dodusíme do zmäknutia. Zalejeme smotanou, v ktorej rozhabarkujeme trochu múky. Ešte chvíľu povaríme. Podávame so zemiakmi. Môžeme ho pripravovať aj tak, že osobitne uvaríme zemiaky i kapustu. Keď je mäso skoro mäkké, pridáme do neho uvarenú kapustu aj s vodou, v ktorej sa varila a uvarené zemiaky. Zalejeme smotanou s múkou a dovaríme. Paprikou a cibuľou nešetríme, môžeme pridať nahrot noža aj štipľavej papriky.

Žiadne komentáre: