25. 6. 2009

Gratinované vajcia

Suroviny: 4 vajcia, soľ, ocot, 4 dag žemle, 2 dag masla, 2 dag krupicovej múky, 1 dl mlieka, 1 vajce, 1 dag syra 

Postup: Do vriacej osolenej a octom okyslenej vody opatrne vyklopíme čerstvé vajcia, aby sa žĺtok nerozlial, a varíme ich na miernom ohni. Počas varenia bielok vidličkou zľahka preložíme cez žĺtok tak, aby bol žĺtok úplne zakrytý. Uvarené vajcia (žĺtky majú byť polotuhé) z vody vyberieme a položíme na plátky opečenej žemle. Maslo rozpustime, pridáme múku, spolu prehrejeme, zalejeme mliekom a odparíme na kašu. Do vlažnej zľahka zamiešame žĺtok, soľ a z bielka ušľahaný sneh a polejeme ňou pripravené vajcia. Vrch posypeme postrúhaným syrom a dáme zapiecť.


Žiadne komentáre: