7. 3. 2009

Šalát s cestovinovou ryžou

Suroviny:400 g cestovinovej ryže, 1 brokolica, 3 PL olivového oleje, najlepšie , bazalkového, soľ a čerstvo mleté korenie, 150 g čiernych olív (bez kôstok), 4 PL píniových orieškov, opražených, 120 g syra feta alebo balkánskeho syra, citrónová šťava na dochutenie , hrsť posekanej zeleného petržlenu.

Postup:Cestovinovou ryžu uvaríme podľa návodu na obale, zlejeme, prepláchneme studenou vodou, necháme okvapkať a premiešame s časťou olivového oleje. Uvarené cestoviny vložíme do misy a necháme vychladnúť. 
 Brokolicu opláchneme, odrežeme stred, rozoberieme na ružičky, vsypeme do vriacej osolenej vody s troškou citrónovej šťavy a uvaríme domäkka. Stačia dve minúty, aby zostala zelenina chrumkavá. Brokolicu prudko schladíme v studenej vode, aby si zachovala sviežu zelenú farbu, necháme okvapkať a pridáme k cestovinovej ryži. 
 Zalejeme olivovým olejem, osolíme, okoreníme a vmiešame opražené píniové oriešky, čierne olivy, petržlenovú vňať a nakrájaný nebo rozmrvený syr. 
 Časť syra si necháme na posypanie jednotlivých porcií na ozdobu. Dochutíme citrónovou šťavou a podávame posypané zvyšným syrom.

Žiadne komentáre: