31. 3. 2009

Orechový kysnutý závin

Suroviny:Cesto: 2 vajcia, 2 žĺtky, 100 g masla, 150 ml mlieka, 35 g droždia, 500 g múky, 60 g práškového cukru, citrónová kôra, soľ.
Plnka: 200 ml mlieka, 50 ml rumu, 500 g orechov, 100 g hrozienok, citrónová kôra, 200 g práškového cukru.

Postup:K droždiu pridáme malé množstvo múky a 100 ml teplého mlieka. Dobre zamiešame a necháme vykysnúť. Do misy dáme preosiatu múku, v strede urobíme jamku, do ktorej dáme vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, cukor, štipku soli, vajcia, rozpustené maslo a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto miešame varechou dovtedy, kým sa neprestane lepiť. Potom ho prikryjeme obrúskom a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. 
Medzitým si pripravíme plnku. Orechy pomelieme a zmiešame s cukrom, horúcim mliekom, nastrúhanou citrónovou kôrou a rumom. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, potrieme plnkou, posypeme hrozienkami, zvinieme a znova necháme v teple 30 minút kysnúť.Potom závin potrieme rozšľahanými žĺtkami a 45 minút pečieme v rúre.

Žiadne komentáre: