31. 3. 2009

Jablkový závin

Suroviny:Cesto: 50 g masla, 500 g múky, 3 lyžice vínneho octu, olej, voda, soľ.
Plnka: 1000 g kyslých jabĺk, 50 g masla, 100 g hrozienok, 50 g orechov, 2 lyžice rumu, 3 lyžice maraskina, 30 g strúhanky, 4 lyžice cukru, 1 citrón

Postup:Do preosiatej múky pridáme maslo, olej, trochu teplej vody, soľ a vínny ocot. Zamiesime cesto, rozdelíme ho na 3 časti a necháme stáť 30 minút. Potom ho rozvaľkáme a ešte rukou povyťahujeme, aby bolo tenké ako papier. Medzitým si pripravíme plnku. Nastrúhame jablká, pridáme cukor, hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru, nasekané orechy a rum. Všetko spolu dobre zamiešame a odložíme na 15 minút. Rozvaľkané cesto pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme strúhankou navlhčenou maraskinom a jablkovou plnkou.Cesto zvinieme, preložíme na plech a upečieme v mierne vyhriatej rúre.

Žiadne komentáre: