5. 10. 2012

Trnkovica

Do 10 litrovej fľaše dáme 25 dag hrozienok, 1,5 dag škorice, pol dag hrebíčkov, 1 dag voňavého (okrúhleho) korenia, 1 dag bieleho, 1 dag žltého zázvoru, 3 kúsky voňavej čerstvej vanilky, 8 ratolestiek izopu, 8 ratolestiek rojovníka a 3 litre divých trniek.

Trnky nech sú zralé a aspoň jedným slabým mrazom ošiahnuté. Musia sa umyť a stopky im odstrániť.Celú túto prípravu vložíme do tej 10 litrovej fľaše, zalejem 2 lit. čistým 80 % liehom. Keď chceme mať silnejší likér, dáme lieh 95 %. Potom vezmeme 3 litre tekúceho medu a 3 litre mäkkej vody. med s vodou varíme doťiaľ, až všetky šuminy s tekutiny odstránime. Rozvarený med odložíme a keď je studený, vlejeme do fľaše, v ktorej sú už všetky výšie spomenuté prípravy a lieh. Fľašu zaviažeme pergamenovým papierom a mechúrom, postavíme na slnko alebo teplé miesto. Za 10 dní všetko zamiešame, znovu zaviažeme a necháme stáť ďalších 20 dní. Po tomto čase likér je hotový a pitný. Čím ďalej však stojí, tým je jemnejší.

Žiadne komentáre: