25. 3. 2009

Kysnutý velkonočný kolač

Suroviny:8 žemli,mlieko, 1/2 kg vopred uvareného br. pliecka alebo stehna, droždie, 18 vajec, hladka a hrúba múka, sol, čierné ml. korenie, trochu údenej slaninky, petržlenova vnat  

Postup:Žemle namočime do vlažného mlieka, dopolovice ich vyžmykame a rozdrvime do velkého hrnca. Pridame všetky vajcia, nadrobno nakrajane mäso, osolíme, okoreníme, pridame rozmrvene droždie. Všetko vymiešame rukou. Nakoniec pridame tolko hladkej a hrúbej múky, aby sa vytvorilo polotuhe cesto, skôr husté ako riedke, pridame petržlenovu vnat.Pekač vymažeme mastou a vysypeme hrubou múkou, vylejeme don cesto a 30-40 minút nechame podkysnut. Upečieme do hneda - na vrchu sa musí vytvorit tmavohneda korka.

Žiadne komentáre: