23. 3. 2009

Holúbky /plnená kapusta/

Suroviny:1 hlávku kapusty
asi 1 kg kyslej kapusty
1 kg bravčového pliecka, alebo pekný prerastaný bôčik
0,5 kg surovej ryže
1 vajce
soľ
mleté čierne korenie
2 – 3 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
paradajkový pretlak
Postup:Kapustu dáme variť do vriacej vody, keď listy zmäknú, pooblamujeme ich, zrežeme z nich hlúbiky a plníme.Zomelieme mäso, pridáme surovú ryžu, vajíčko, soľ, korenie, pretlačený cesnak, zomletú cibuľu a asi 200 g paradajkového pretlaku. Všetko dobre premiešame a plníme listy. Plnky nedávame do listov veľa, lebo ryža uvarením zväčší objem. Na dno väčšieho hrnca dáme kyslú kapustu, na ňu naukladáme vedľa seba naplnené kapustové listy, na ne dáme zasa vrstvu kyslej kapusty, ďalšiu vrstvu naplnených kapustových listov a navrch dáme vrstvu kyslej kapusty. Zalejeme vodou, tak aby bola kapusta prikrytá, posolíme a pri miernej teplote pomaly varíme zakryté pokrývkou. Keď sú uvarené, pridáme paradajkový pretlak, množstvo podľa chuti, dosolíme a necháme prevrieť.

Žiadne komentáre: