25. 3. 2009

Baklava

Suroviny:300 g hladkej múky, 1 PL octu, 1 1/2 PL oleja, 200 g orechov jemne posekaných / nie pomletých/, 1 PL škorice, 125 g masla, za hrsť krupicovej múky, 2 poháre kryštálového cukru, 3 dl vody. 

Postup:Z múky, vody, octu, soli a oleja vypracujeme štrúdľové cesto. Hotové cesto je hladké, lesklé a nelepí sa. Necháme ho 25 min. odležať. Na pomúčený obrus rozvaľkáme cesto, potrieme ho rozpusteným maslom a vyťahujeme na celý stôl. Okraje obstriháme a cesto necháme obschnúť. 
Plnka: Orechy zmiešame so škoricou a s roztopeným maslom.Obschnuté cesto pokropíme maslom, poporášime krupicovou múkou a rozmrvíme naň plnku. Cesto zrolujeme, dáme na pekáč , šikmo pokrájame na kosoštvorce, potrieme vajcom a pečieme do zlatista.Keď je koláč upečený, vylejeme na plech sirup uvarený z kryštálového cukru a 3 dl vody. Koláč necháme vychladnúť

Žiadne komentáre: