7. 3. 2009

Waldorf šalát s karamelizovaným zelerom

Suroviny: 1 zeler (alebo polovička veľkého), jablká,ošúpané vlašské orechy (množstvo do dlane), 1 PL trstinového cukru ( biely cukor ), 1 citrón, 100 g majonézy, 50 g hustej kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie, niekoľko listov hlávkového šalátu

Postup:Zeler ošúpeme a nakrájame na kocky. Na panvici ich opečieme na masle z každej strany. Hneď ako chytia zlatistú farbu vlejeme šťavu z polovice citróna a pridáme prírodný tmavý cukor. Orestujeme kým cukor mierne skaramelizuje je hotovo (cca 8-10 minút stačí na to, aby zeler zmäkol). Z panvice ho preložíme na tanier a necháme vychladnúť. V panvici potom na zvyšku karamelu a citrónovej šťavy orestujeme orechy (jadrá necháme celé alebo ich môžeme nalámať). Medzitým ošúpeme jablká a nakrájame ich na kocky (pokiaľ chcete, nastrúhajte ich). Ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Rozšľaháme majonézu so smotanou, osolíme a týmto dressingom zalejeme opražený zeler s pokrájanými jablkami. Vmiešame orechové jadrá a pár si ich necháme na ozdobu šalátu. Šalát naaranžujeme na list šalátu a môžeme podávať. 

Žiadne komentáre: