23. 3. 2009

Guláš z diviaka

Suroviny:1000 g mäsa z diviaka bez kostí
100 g slaniny
500 ml červeného vína
1 lyžica horčice
1 cibuľa
40 g hladkej múky
200 ml mäsového vývaru
zelená petržlenová vňať
1 lyžica octu
trebuľka
celé čierne korenie
soľ. Marináda: 1 mrkva
štvrť zeleru
pol petržlenu
3 borievky
1 veľká cibuľa
kôra z polovice citróna
1000 ml vody
2 bobkové listy
2 lyžice octu
tymian
2 klinčeky
8 zrniek čierneho korenia
Postup:Mäso z diviaka umyjeme, očistíme, zalejeme marinádou a uložíme na 4 až 6 dní do chladu, pričom ho každý deň obrátime. Potom ho preložíme do hrnca, prilejeme trocha marinády spolu so všetkou zeleninou, okoreníme celým čiernym korením a trebuľkou, osolíme a dusíme. Nadrobno nakrájanú slaninu rozškvaríme, pridáme múku, opražíme ju do žltohneda, zalejeme mäsovým vývarom, pridáme šťavu, v ktorej sa diviak dusí, prilejeme trocha octu, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno, nasekanú petržlenovú vňať a horčicu, premiešame a dobre povaríme. Nakoniec prilejeme červené víno, omáčku trocha zohrejeme a pretrieme cez sito. Udusené mäso urovnáme na zohriatu misu a polejeme pripravnou omáčkou. Marináda: Do vody dáme ocot, všetku nakrájanú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen, cibuľu), pridáme korenie (bobkové listy, borievky, celé čierne korenie, tymian, klinčeky) a citrónovú kôru. Zmes varíme 30 minút, potom necháme vychladnúť a nalejeme na mäso.

Žiadne komentáre: