11. 3. 2009

Domáce pagáčiky:

Suroviny:1 kg hl.múky, 2 žltka, 2 lyžice soli 2 dl olej, kvások z 1 kocky kvasníc,
0,5 l vlažné mlieko, 3-4 uvarené zemiaky, oškvarky,1 margarin

Postup:Vykysnutý kvások z 1 kocky kvasníc, 1,5 dl vlažného mlieka, trošky cukru dáme do misy s múkou, soľou, olejom a žltkami. Vymiesime za postupného prilievania vlažného mlieka cesto polotuhé, ktoré sa nám pekne oddeľuje od rýchlokysky/ aj od inej/. Uzatvoríme rýchlokysku a cca 15 min kysne a po "puknutí" na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdlžnik. Ak máme oškvarky tak ich pomleté natrieme na cesto. Nastrúhame margarin. Na drobnom strúhadle na to postrúhame v šupe uvarené zemiaky.
Poskladáme ako lístkové cesto. Po 20 min. rozvaľkáme a znovu poskladáme.
Ešte raz to zopakujeme. potom už len rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm
ale len časť /ostatné necháme na doske v kľude aby nám neprekyslo./
Vykrajujeme pagáčiky, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou, sezamom, ľanovými alebo inými semiačkami,upečieme.

Žiadne komentáre: