7. 3. 2009

Brokolicovo – karfiolový nákyp

Suroviny:500 g brokolice
500 g karfiolu
soľ
200 g varenej šunky
40 g masla
40 g polohrubej múky
¼ l vody z uvarenej zeleniny
¼ l mlieka
mleté biele korenie
postrúhaný muškátový oriešok
4 žĺtky
100 g postrúhaného tvrdého syra
4 bielka
tuk na formu
Postup:Brokolicu a karfiol očistíme, rozdelíme na ružičky, stopky pokrájame na kocky. Pripravenú zeleninu obvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody, potom necháme odkvapkať na site. Časť vody si odložíme!!! Šunku pokrájame na malé kocky. Rúru predhrejeme na 200°C. Maslo rozpustíme a primiešame múku. Keď začne zmes peniť, za stáleho miešania prilejeme vodu z uvarenej zeleniny a mlieko. Varíme niekoľko minút, pričom stále miešame. Odstavíme z ohňa, primiešame žĺtky a 75 g postrúhaného syra. Osolíme, ochutíme korením a muškátovým orieškom. Do vymastenej nákypovej formy striedavo navrstvíme brokolicu a karfiol a posypeme kockami šunky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do bešamelovo-syrovej omáčky. Rovnomerne ju nalejeme na nákyp, posypeme zvyšným syrom a na strednej priečke rúry pečieme asi 30 minút.

Žiadne komentáre: