26. 9. 2011

Zapekané zemiaky s kyslou kapustou po gazdovsky

1 až 1,5 kg zemiakov- surové alebo deň vopred uvarené v šupke,1 až 2 klobásy- alebo primerané množstvo údeného mäsa,asi 1 zavárací pohár á 720 ml kyslej kapusty,- viac, či menej, podľa chuti,soľ,rasca,mletá červená paprika,mleté čierne korenie,vegeta,kyslá smotana alebo zakysanka na zapečenie,olej,môžeme pridať slaninu

Zemiaky nakrájame na plátky – ich hrúbka závisí od toho, či sú surové alebo varené. Klobásu olúpeme a nakrájame na kolieska – údené na kocky či plátky, kyslú kapustu premyjeme a tiež nakrájame na menšie kúsky.Pripravenú suroviny v ľubovoľnom poradí vrstvíme do vymasteného pekáča, na dno ktorého môžeme ešte rozložiť tenké pásiky údenej slaniny. Zemiaky vo vrstvách posolíme a okoreníme, kapustu posypeme štipkou vegety. Ku klobáse alebo údenému môžeme pre zmenu občas pridať aj nasekané natvrdo uvarené vajce.Poslednou vrstvou sú vždy zemiaky, ktoré osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom. Takto naplnený pekáč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme. Krátko pred dopečením môžeme obsah pekáča poliať zakysankou alebo kyslou smotanou vyšľahanou s troškou vody.Jedlo môžeme pripraviť aj bez klobásy, či údeniny, teda len zo zemiakov a kyslej kapusty.

Žiadne komentáre: