24. 9. 2011

Kapún na zelenine

1 kapún (alebo väčšie kurča), 500 g paradajok (alebo paradajkového pretlaku), 120 ml vína, 400 g mrkvy, 400 g zeleru,  cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja, 200 ml hydinového vývaru, sušený tymian, mleté čierne korenie, soľ.

Kapúna umyjeme, očistíme, osušíme a rozdelíme na 8 častí. Okoreníme. Mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na hrubšie rezance. Paradajky umyjeme, prerežeme na polovice a zbavíme ich jadrovníka. Dužinu nakrájame. Cesnak a cibuľu očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak na plátky.V pekáči zohrejeme olej. Kúsky kapúna osolíme a postupne z každej strany opečieme. Vyberieme z pekáča a odložíme na teplé miesto. Mrkvu, cibuľu a zeler dáme do pekáča a dusíme asi 7 minút. Podlejeme trochou hydinového vývaru. Pridáme paradajky, cesnak a krátko spolu podusíme. Prilejeme víno, zvyšok vývaru a necháme prevrieť. Osolíme a okoreníme. K zelenine pridáme štipku sušeného tymianu. Na veľký pekáč dáme zeleninu, na ktorú poukladáme kúsky kapúna.  Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút. Dochutíme podľa potreby. Podávame s varenými zemiakmi.

Žiadne komentáre: