29. 9. 2011

Kurča na víne s ovocím

kurča, 100 g masla, 300 ml bieleho vína, 125 g sušených sliviek, červená paprika, 3 hrušky,  cibuľa, 50 g hladkej múky, 3 lyžice oleja, 100 ml hydinového vývaru, citrónová kôra, 30 g práškového cukru, rozmarín, soľ

Sušené slivky namočíme do vody a necháme cez noc zmäknúť. Potom ich osladíme, uvaríme domäkka, vyberieme a necháme odkvapkať. Kurča očistíme, vypitveme, rozdelíme na porcie, obalíme osolenou múkou a opečieme na zmesi masla a oleja dozlata. Opečené vyberieme a odložíme do tepla. Červenú papriku očistíme, zbavíme jadier, nakrájame na prúžky, podusíme na zvyšnom tuku, vyberieme a uložíme do hrnca. Zvyšok múky rozmiešame vo víne a v hydinovom vývare, uvaríme dohusta, pridáme trocha vody z uvarených sliviek, osolíme a okoreníme rozmarínom. Potom do omáčky pridáme olúpanú celú cibuľu, prúžky citrónovej kôry a olúpané hrušky nakrájané na väčšie kúsky. Povaríme asi 3 minúty, vlejeme do hrnca na podusenú červenú papriku, pridáme opečené porcie kurčaťa, všetko posypeme uvarenými slivkami a dusíme v rúre asi 1 hodinu. Pred podávaním vyberieme cibuľu a prúžky citrónovej kôry.

Žiadne komentáre: