29. 9. 2011

Kurča na bielom víne

2000 g kurčaťa,  lyžica rastlinného oleja, 15 g masla, 500 ml kuracieho vývaru alebo vody, 18 až 20 malých cibúľ, 250 g šampiňónov, strúčik cesnaku, 2 šalotky, 3 lyžice múky, bylinky (tymian, petržlenová vňať, bobkový list), mleté čierne korenie, soľ
marináda: 375 ml prírodného bieleho vína (napr. rizling), 2 lyžice olivového oleja, cibuľa,   zelerová vňať, mrkva, strúčik cesnaku, 6 zrniek čierneho korenia

Do rajnice dáme nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu, strúčik cesnaku a zrnká korenia. Prelejeme bielym vínom a necháme zovrieť. Varíme 5 minút a dáme vychladnúť. Kurča rozdelíme na 8 porcií. Jednotlivé porcie dáme do misy, prelejeme ich vychladnutou marinádou a pokropíme olivovým olejom. Misu zakryjeme mikroténom a mäso necháme 12 až 18 hodín marinovať v chladničke (občas ho obrátime).Mäso vyberieme z marinády a osušíme ho kuchynským papierom. Marinádu precedíme. Zeleninu a zliatu tekutinu si necháme.V rajnici rozpálime olej s maslom, pridáme naporcované kurča. Po opečení porcie kurčaťa vyberieme.Do misky dáme očistené malé cibule, prelejeme ich horúcou vodou a necháme 2 minúty stáť. Potom ich vyberieme a olúpeme. Do rajnice, v ktorej sme opekali kurča dáme malé cibule, orestujeme ich dozlata a vyberieme. Potom tam vložíme šampiňóny, dusíme ich 2 až 3 minúty domäkka a tiež vyberieme.Všetok tuk z rajnice okrem asi 2 lyžíc zlejeme a na zvyšok dáme zeleninu z marinády. Dusíme 5 minút domäkka, poprášime múkou a dusíme 2 minúty. Zmiešame marinádu s kuracím vývarom, pridáme nasekaný cesnak, šalotku, soľ, korenie a bylinky. Do rajnice vložíme porcie kurčaťa a dusíme domäkka asi 45 až 60 minút. Potom mäso preložíme na tanier. Omáčku nalejeme do misy.Rajnicu vytrieme kuchynským papierom, vložíme do nej malé cibule. Cez sito na ne prelejeme omáčku. Zeleninu v site prepasírujeme. Varíme 5 až 10 minút. Pridáme šampiňóny a necháme 2 až 3 minúty dusiť. Do omáčky vložíme porcie kurčaťa a 3 až 4 minúty prehrievame.Porcie  kurčaťa upravíme na tanieri a prelejeme ich omáčkou. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakmi pečenými na masle.

Žiadne komentáre: