12. 9. 2011

Strapačky s kyslou kapustou po gazdovsky

500 g zemiakov,300 g polohrubej múky,vajíčko,200 g slaniny,500 g kvasenej kapusta, cibuľa, klobása,mleté čierne korenie,soľ

Očistené surové zemiaky nastrúhame najemno, trocha osolíme,primiešame preosiatu múku a jedno vajíčko. Vypracujeme hustejšie cesto a necháme ho 20 minút postáť.Do hrnca vložíme variť vodu, mierne osolíme. Cesto si postupne preložíme na vodou opláchnutú drevenú doštičku - lopár. Nožom hádžeme do vriacej vody malé strapačky. Opatrne premiešame, aby sa strapačky neprilepili na dno, a chvíľu varíme na miernom ohni, kým nevyplávajú na povrch. Keď strapačky vyplávajú, hneď ich vyberieme ocedíme, prípadne opláchneme a premiešame s pripravenou podusenou kapustou. Dusenú kapustu pripravíme tak, že do hrnca vložíme škvariť slaninu nakrájanú na kocky. Keď nám pustí masť, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pražíme dosklovita. Primiešame ocedenú a nakrájanú kyslú kapustu, trocha čierneho korenia, štipku soli, premiešame a 15 až 20 minút podusíme.Môžeme pridať nadrobno nakrájanú opraženú klobásu.

Žiadne komentáre: