Suroviny:500 g zemiakov, 120 g maku, 1 žĺtok, 50 g masla, 200 g hrubej múky, 70 g práškového cukru, soľ
Postup:Zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke, olúpeme a nastrúhame. Dáme ich na dosku, osolíme, pridáme žĺtok, múku, vodu podľa potreby a vypracujeme hustejšie cesto. Necháme postáť asi 20 minút. Cesto potom rozdelíme na niekoľko častí a z každej časti sformujeme tenký valček s priemerom asi 1 cm, ktorý nakrájame na kúsky. Vzniknuté kúsky cesta rozšúľame na pomúčenej doske na šúľance, ktoré uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody. Počas varenia ich občas premiešame, aby sa neprichytili na dno nádoby. Uvarené šúľance vyberieme dierkovanou varechou, necháme odkvapkať, rozdelíme na zohriate taniere, posypeme pomletým makom, ktorý sme premiešali s cukrom a pokvapkáme roztopeným maslom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára