31. 3. 2009

Lokše s makom

Suroviny:1000 g zemiakov, 150 g maku, 300 g hladkej múky, 1 lyžica masla, 50 g husacej (bravčovej) masti, 60 g práškového cukru, soľ   

Postup:Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke deň vopred. Pred prípravou ich olúpeme a nastrúhame (pomelieme na mäsovom mlynčeku). Pridáme múku, soľ a vypracujeme hustejšie cesto, ktoré na pomúčenej doske rozšúľame na valec s priemerom 5 až 6 cm. Valec nakrájame na kolieska hrubé 1 až 1.5 cm a z koliesok vyvaľkáme tenké placky, ktoré pečieme priamo na sporáku alebo oceľovej platni.Upečené lokše pomastíme z jednej strany rozpálenou masťou, posypeme pomletým makom premiešaným s práškovým cukrom, pokvapkáme roztopeným maslom a zvinieme.


Žiadne komentáre: