Suroviny:2 žĺtky,200 až 300 ml vlažného mlieka,120 g masla,500 g polohrubej múky,30 g droždia, 60 g cukru,kôra z polovice citróna, maslo na vymastenie formičiek a žĺtok na potretie,soľ.
Postup:Najprv si pripravíme kvások tak, že do vlažného mlieka vsypeme trocha múky, na hrot noža cukru a rozdrobené droždie, premiešame a odložíme na teplé miesto. Potom preosiatu múku pokropíme mliekom, pridáme vykysnuté droždie, cukor,žĺtky,nastrúhanú citrónovú kôru, maslo, soľ a spracujeme na hustejšie cesto,ktoré prikryjeme čistým obrúskom a necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu.Z dobre vykysnutého cesta sformujeme na pomúčenej doske dlhú šišku, ktorú nakrájame na približne 20 rovnakých kúskov. Z každého kúska odkrojíme asi štvrtinu, z ktorej spravíme malú guľôčku. Z ostatných troch štvrtín cesta (z každého kúska) urobíme väčšiu guľku. Väčšie guľky vložíme do formičiek vymastených maslom, uprostred každej spravíme palcom jamku, potrieme rozšľahaným žĺtkom, navrch posadíme malú guľôčku, znova potrieme žĺtkom, necháme vykysnúť a upečieme v dobre vyhriatej rúre dozlata.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára