31. 3. 2009

Baklava

Suroviny:Cesto: 500 g múky, 50 ml oleja, 250 ml vody, kôra z 1 citróna, soľ.
Plnka: 50 g masla, 1 žĺtok, 300 g mletých orechov, 1 lyžica strúhanky.
Sirup: 600 g práškového cukru, 1 citrón, 1 balíček vanilkového cukru, 1000 ml vody.

Postup:Z múky, oleja, soli, vlažnej vody a citrónovej kôry vypracujeme cesto. Zamiesené cesto prikryjeme a odložíme na pol hodiny na teplé miesto. Potom ho rozdelíme na viacero dielov, každý rozvaľkáme a necháme oschnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Zo žĺtka, masla a strúhanky zamiesime tuhé cesto, ktoré nastrúhame na strúhadle. Mrvance upražíme na rozpálenom oleji.Opražené mrvance zmiešame s mletými orechmi. Vysušené rozvaľkané cesto nakrájame podľa veľkosti plechu. Plech vymastíme maslom položíme naň tri pláty cesta, posypeme ich orechovou plnkou a pokvapkáme roztopeným maslom. Striedavo naň ukladáme vrstvy cesta a plnky. Navrch dáme posledný plát cesta.Baklavu z oboch strán priečne nakrojíme. Vložíme ju do predhriatej rúry a pri teplote 180 oC, upečieme dozlata.Medzičasom si pripravíme sirup. Citrón olúpeme, nakrájame na plátky a dáme do 1000 ml vody.Keď voda zovrie, pridáme cukor a varíme pri miernej teplote 20 minút.Upečenú baklavu vyberieme z rúry, polejeme sirupom a necháme vychladnúť.

Žiadne komentáre: