Suroviny: 1 kg pšeničnej múky
5 až 8 vajec
droždie
mlieko
kryštálový cukor
soľ
muškátový orech
arómu
citrón
posekané vlašské orechy alebo mandle
bravčovú masť
rastlinný olej
maslo
vanilkový cukor
mletý cukor
Postup: Z droždia, mlieka a kryštálového cukru sa pripraví kvások, zmieša sa so pšeničnou múkou, k tomu sa pridá kryštálový cukor, 8 žĺtkov a 4 bielky, soľ a ostatné ingrediencie. Všetko sa zmieša a pripraví sa jemné cesto, ktoré sa nechá pri izbovej teplote kysnúť 30 minút. Vykysnuté cesto sa rozdelí na bochníky s hmotnosťou 250 - 500 gramov, z ktorých sa vyšúľa pletenec. Takto pripravený pletenec sa nechá ešte dokysnúť a následne sa natočí na drevené pomastené trdlo položené na kopyte. Natočený pletenec sa potrie rozšľahanými bielkami, posype sa posekanou zmesou orechov a pečie sa v sálavom teple pri stálom otáčaní a občasnom pomastení do zlatista. Upečený trdelník sa nechá vychladnúť a posype sa mletým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára