22. 5. 2009

Zemiakové rezance

Suroviny: 750 g zemiakov, 300 g hrubej múky, ½ ČL soli, 1 vajce, 30 g rastlinného oleja 

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, necháme vychladnúť a prelisujeme. Pridáme k nim múku, soľ, vajce a spracujeme cesto, ktoré rozdelíme na niekoľko bochníkov, každý vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 mm a hneď pokrájame na širšie rezance. Vložíme do vriacej osolenej vody, vareškou podoberieme odo dna a pri miernej teplote varíme asi 8 minút. Uvarené vyberieme dierovanou naberačkou a premiešame s rastlinným olejom. Podávame ako samostatný pokrm na slano ( posypané strúhaným tvrdým tvarohom alebo syrom, s dusenou zeleninou ) alebo na sladko ( sypané mletými orieškami, makom a pod. ). Môžeme ich tiež zapiecť – potrebujeme 500 g uvarených zemiakových rezancov, ½ rozložíme na dno olejom potretej zapekacej misy, potrieme ich slivkovým lekvárom ( 100 g rozmiešame v troške horúcej vody ), posypeme 50 g mletého maku, ktorý si zmiešame s 20 g najlepšie prírodného kryštálového cukru, všetko prikryjeme druhou polovicou uvarenej cestoviny, pokapeme olejom a v predhriatej rúre krátko zapečieme. Zapekacia miska je najlepšia plytká a trochu väčšia.



Žiadne komentáre: