29. 5. 2009

Zelené zemiakové knedlíky

Suroviny: 750 g zemiakov uvarených v šupke, 250 g surových zemiakov, 250 ml červeného vína, 150 g múky, 2 vajcia, 1 lyžica masla, 1 krajec toastového chleba, 500 g červenej cibule, 30 g tuku, 2 zväzky pažítky, 2 zväzky petržlenovej vňate, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ 

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a roztlačíme. Surové zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame nadrobno. Surové a uvarené zemiaky, vajcia a múku zamiešame. Ochutíme 1 čajovou lyžičkou soli a muškátovým orieškom. Pažítku a petržlen umyjeme, nadrobno nasekáme a pridáme do zemiakového cesta.Toastový chlieb nakrájame na kocky a dozlata opečieme na horúcom masle. Zemiakovú masu rozdelíme asi na 8 častí a vyvaľkáme ich. Do stredu každej placky dáme niekoľko chlebových kociek a vytvarujeme knedlíky. Varíme ich asi 120 minút v slanej vode.Olúpané cibule rozštvrtíme a opečieme na rozpálenom tuku. Polejeme červeným vínom, ochutíme soľou, korením a pod pokrievkou dusíme asi 12 minút.Knedlíky spolu s upravenou cibuľou podávame ako prílohu k mäsu alebo gulášu, prípadne servírujeme samostatne ako ľahké jedlo.




Žiadne komentáre: