17. 8. 2010

Zemiaky s omačkou

1 kg zemiakov, stredne velka cibula
omacka : 50 ml maslo (1/4 salky), 5 ml hladkej muky, 5 ml sol, 2 ml cierne korenie, 2 ml suseny tymian alebo majoran, 625 ml mlieko

Omacka: Na panvici na miernom ohni roztopime maslo, pridame muku, sol, cierne korenie, a tymian (majoran). Minutu poprazime. Postupne pomaly vlejeme mlieko. Za staleho miesania (5-8 min) privedieme do varu. Po zovreti odstavime bokom. Zemiaky oskrabeme a nakrajame na tenulinke platky 1-2 mm. Podobne aj cibulu. Zemiaky rozdelime na tretiny, cibulu na polovice. Z prvej tretiny zemiakov urobime na pekac (s vyssimi bokmi / minimalne cca 3 cm) suvislu vrstvu, na nu dame vrtstvu cibule, opakujeme zemiaky cibulu a zemiaky. Vsetko zalejeme omackou, prikryjeme alobalom. Pecieme v rure pri 180°C (350°F) 1 hodinu, potom stiahneme dole alobal a pecieme este 30 minut pri rovnakej teplote. Po vybrati z rury je dobre nechat zemiaky odstat 5-10 minut.

Žiadne komentáre: