16. 8. 2010

Kurča na víne

kurča, kuracia pečeň, mleté čierne korenie, soľ, 150 g údená slanina, 250 g šampiňony, 130 g masla, 1 PL hladkej múky, 2 cl koňaku, 0,5 l červeného vína, 0,5 l slepačí bujón, strúčik cesnaku, pol viazaničky petržlenovej vnate, bobkový list, 12 šalotiek

Kurča umyjeme, rozdelíme na 8 častí, osolíme , okoreníme a pečeň odložíme nabok. Slaninu nakrájame na kocky,šalotky ošúpeme a očistené šampoňóny rozštvrtíme. V pekáči rozohrejeme 50 g masla a opražíme v ňom slaninu , pridáme šalotky a šampiňóny chvíľku pražíme. Potom vyberieme z pekáča a odložíme nabok. Kuracinu poprášime múkou, v horúcom tuku opečieme stehná, pridáme prsia. Kurča podlejeme koňakom, vínom, bujónom a necháme zovrieť. Pridáme šalotky, slaninu a šampiňóny. Cesnak , petržlen , bobkový list zviažeme spolu a pridáme do pekáča. Prikryté dusíme asi 1 hod. 10 min. Kurča , zeleninu a zväzok byliniek vyberieme a omáčku prelejeme cez sito. Pečeň zmixujeme a pridáme do omáčky do ktorej zašľaháme vločky, zo zvyšného ľadového masla a ďalej nevaríme. Kurča podávame s opečeným chlebom a omáčkou.

Žiadne komentáre: