Suroviny: Pri príprave tohto jedla vždy potrebujete ako základnú surovinu varené alebo surové zemiaky a šľahačkovú smotanu ( môže byť aj strúhaný syr – eidam, niva, oštiepok a pod.) Z korení podľa chuti mleté biele korenie, mletá rasca, mletá červená paprika, muškátový kvet, alebo použijete iba soľ a vegetu
Postup: Zemiaky nakrájame na plátky ( hrúbka závisí od toho, či sú surové alebo varené ). Rozložíme ich do pekáča vytretého maslom, osolíme ich, prípadne okoreníme. Jednotlivé vrstvy môžeme poprekladať hráškom s kukuricou, alebo kockami šunky. Zalievame buď čistou smotanou, alebo ju najprv rozohrejeme na panvici, necháme v nej rozpustiť nastrúhaný syr a touto omáčkou pripravené zemiaky zalejeme. Necháme zapekať prikryté, ak sú zemiaky mäkké, odkryjeme ich a zapekáme, kým sa navrchu nevytvorí kôrka. Tak pripravíme aj smotanové hranolky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára