18. 5. 2009

Zapekané zemiaky z kyslou kapustou

Suroviny: 1 – 1 ½ zemiakov ( surové alebo deň vopred uvarené v šupke ), 1 – 2 ks klobásy alebo primerané množstvo údeného mäsa, asi 1 zaváracie 7 dcl sklo kyslej kapusty (viac, či menej - podľa chuti), soľ, rasca, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, vegeta, môže byť aj slanina a kyslá smotana alebo zakysanka na zapečenie, olej 

Postup: Zemiaky nakrájame na plátky ( hrúbka závisí od toho, či sú surové alebo varené ). Klobásu olúpeme a pokrájame na kolieska ( údené na kocky či plátky ), kyslú kapustu premyjeme a tiež pokrájame na menšie kúsky. Suroviny v ľubovoľnom poradí vrstvíme do vymasteného pekáča, na dno ktorého môžeme ešte rozložiť tenké pásiky údenej slaniny. Zemiaky vo vrstvách posolíme a okoreníme, kapustu posypeme štipkou vegety, ku klobáse alebo údenému môžeme pre zmenu občas pridať aj nasekané vajce na tvrdo. Posledná vrstva sú vždy zemiaky, ktoré osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a zmes dáme zapiecť do predhriatej rúry. Krátko pred dopečením ju môžeme poliať zakysankou alebo kyslou smotanou vyšľahanou s troškou vody. Jedlo môžeme pripraviť aj bez klobásy, či údeniny, teda len zo zemiakov a kyslej kapusty.

Žiadne komentáre: