23. 3. 2009

Juhočeský čierný kubo

Suroviny:sušené huby ( kozáky, aby bol kubo ozaj čierny, ale dobré sú akékoľvek sušené hríby) a stredné až veľké krúpy a to v nasledujúcich množstvách: huby od 50 g do 100 g a krúpy od 250 g až 300 g (prípadne 150 g krúp a 150 g ryže ) + 2-3 strúčiky cesnaku, môže byť aj cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, drtená ( cca ½ lyžičky) prípadne celá rasca, môže byť aj 1 lyžička majoránky, 80 g masti alebo oleja, môže byť aj trocha masla, prípadne aj strúhanka na úpravu pekáča alebo zapekacej misy.  

Postup:Huby namočíme v troške teplej vody a necháme napučať. Potom ich uvaríme domäkka, môžeme ich prípadne posekať nadrobno. Iný spôsob, namočené huby dusíme s vopred spenenou cibuľkou a rascou cca 20 minút. Krúpy opláchneme a uvaríme, ak kombinujeme krúpy s ryžou, uvaríme aj tú. Obe suroviny nevaríme úplne do mäkka, pretože jedlo sa ešte bude zapekať v rúr, výsledkom by bolo čosi rozplasnuté, čo sa vám bude lepiť na zuby. Cesnak prelisujeme a zmiešame so soľou, mletým čiernym korením, majoránkou rascou ( pokiaľ s ňou huby nedusíme) a polovicou tuku. Zmes premiešame s uvarenými ocedenými krúpami, pridáme celé alebo rozsekané varené huby a dôkladne premiešame – ochutnáme, podľa potreby dochutíme (korenie, cesnak, majoránka, rasca) a dosolíme. Zvyškom tuku vymastíme pekáč alebo zapekaciu misu, prípadne ju ešte vysypeme strúhankou a zmes do nej rovnomerne navrstvíme. Pečieme v rúre cca 20 až 30 minút – podľa množstva a hrúbky zmesi približne na 175ºC. Pred dopečením môžete povrch kuba potrúsiť kúskami masla a zapečieme dozlatova.

Žiadne komentáre: