16. 3. 2009

Dunajské vlny

Suroviny:500 g masla alebo rastlinného tuku
350 g cukru
6 vajec
350 g polohrubej múky
1 sáčok prášku do pečiva
2 lyžice kakaa
1 pohár zaváraných višní  
½ l mlieka
1 vanilkový pudingový prášok
kôru a šťavu z 1 citrónu
200 g horkej čokolády
200 g mliečnej čokolády
100 g stuženého tuku
tuk na vymazanie plechu
Postup:250 g zmäknutého tuku a 250 g cukru dáme do vyššej nádoby a ručným šľahačom ušľaháme do peny. Postupne pridáme vajcia a ďalej šľaháme, kým nevznikne hladký krém. Zmiešame múku s práškom do pečiva, nasypeme na krém a metličkou premiešame. Cesto rozdelíme na polovice a do jednej pridáme kakao. Na vymastený plech rozotrieme svetlé cesto, naň opatrne rozotrieme tmavé cesto a povrch uhladíme. Višne necháme odkvapkať a potom ich rovnomerne rozložíme na cesto. Plech vložíme do vyhriatej rúry (elektrický šporák 175°C, plyn stupeň 2) a pečieme zhruba 30 minút. Necháme vychladnúť.
 Pudingový prášok a 100 g cukru rozmiešame so 6 lyžicami mlieka. Zostávajúce mlieko privedieme do varu, vlejeme vanilkovú zmes a krátko ovaríme. Za občasného miešania necháme vychladnúť. 250 g masla, citrónovú kôru a šťavu vymiešame do peny a postupne vmiešame vychladnutý puding. Krémom potrieme koláč a uložíme do chladna. Na záver polejeme čokoládovou polevou.

Žiadne komentáre: