16. 3. 2009

Jablkovo – kakaový závin

Suroviny:500 g polohrubej múky
2 lyžice kryštálového cukru
1 vajce
40 g droždia
 tuk a múka na posypanie pekáča
Plnka: 1 ½ kg jabĺk
 240 g práškový cukor
3 PL kakaa
1 PL strúhanky
1 vanilínový cukor
Postup:Z droždia, lyžice vlažnej vody a cukru pripravíme kvások. Múku, cukor, vajce a štipku soli premiešame, pridáme kvások a toľko vody (vlažnej), aby vzniklo stredne tuhé cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na tri časti, urobíme bochníčky a každý rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.
 Jablká olúpeme, postrúhame, vyžmýkame a pridáme cukor. Na miernom ohni podusíme a necháme vychladnúť. Potom primiešame kakao, strúhanku. Touto plnkou natrieme cesto, zvinieme a dáme upiecť. Záviny pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a olejom.

Žiadne komentáre: