14. 3. 2009

Biele myšky

Suroviny:100g mäkkého masla 
80g práškového cukru 
1 bal vanilínového cukru 
3 vajcia 
125g polohrubej múky 
1 ČL prášku do pečiva 
100g nahrubo strúhanej horkej čokolády 
100g mandľových lupienkov 
2 bal Polevy tmavej 
100g marcipánovej hmoty bielej 
trochu (asi 10g) marcipánovej hmoty ružovej
Postup:Vo väčšej mise rozšľaháme maslo s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme vajcia a šľaháme do spojitej hmoty (pomocou ručnej metličky). Na vyšľahanú hmotu preosejeme múku s kypriacim práškom a prepracujeme na hladké cesto. Vmiešame čokoládové vločky a mandľové lupienky. Cesto vylejeme na vytretý a vysypaný menší plech s vyšším okrajom (alebo pekáčik) a povrch uhladíme stierkou. Dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote cca 180°C po dobu asi 30 minút.Z bieleho marcipánu vytvarujeme valček, ktorý rozdelíme na cca 10 kúskov. Z každého kúska vytvarujeme telíčko myšky – ako kvapku. Z ružového marcipánu vymodelujeme asi 12 chvostíkov (o 2 viac než je myšiek). Chvostíky pripevníme pomocou špajle k telíčku myšky. Z posledných 2 „chvostíkov“ nakrájame 10 malých guličiek, ktoré vyvaľkáme na tenké placky. Každú placku prepolíme a zrolujeme na dve ušká. Uši pripevníme k hlavičke myšky tiež pomocou špajle. Vychladnutý múčnik naprieč rozkrojíme. Obe polky polejeme polevou – obe polovice vrátane bokov a rezných strán. Polevu necháme zaschnúť.Múčnik prenesieme na servírovací tanier . Pomocou kovovej trubičky na šamrole zahriatej v teplej vode (alebo vysokým úzkym pohárom) vykrajujeme diery v korpuse (uprostred a po krajoch) ako v syre. Nakoniec na múčnik a do dier naaranžujeme marcipánové myšky.

Žiadne komentáre: